Langsynthet

pexels-raphael-brasileiro-4346583.jpg

Del denne saken

Langsynthet, eller hypermetropi, er en synsfeil som fører til uklart syn på nært hold, og klart syn på langt hold. Om du er langsynt, skyldes det at lysstråler ikke brytes som de skal i øyet. Det motsatte av langsynthet er nærsynthet. Brytningsfeil i øyet kan korrigeres med briller, kontaktlinser eller en laseroperasjon. Et linsebytte er også en mulig løsning.  

Hva vil det si å være langsynt?

Langsynthet kan oppstå på to forskjellige måter. Enten at øyets lysbrytende kraft er for liten, eller at øyeeplet er for kort. Hos langsynte er ofte begge deler noe utenfor normalen. Å være langsynt er i mange tilfeller arvelig betinget. Langsynthet er i seg selv ufarlig, men synsfeilen vil for mange kjennes både slitsom og hemmende i hverdagen, om den ikke korrigeres. Her kan en laseroperasjon være et godt valg.

Ved normalt syn skal lyset passere gjennom hornhinnen og pupillen, og deretter fokuseres av øyets linse for å treffe et punkt på netthinnen bakerst i øyet. Hos de som er langsynte, vil linsen fokusere lyset på et punkt bak netthinnen. Man kan også bli langsynt av at hornhinnen ikke er krum nok, eller at linsen i øyet er for svak. Det er ofte en sammenheng mellom langsynthet og skjeve hornhinner

 

Langsynthet hos unge og eldre

Det er en viss forskjell på langsynthet hos unge og eldre. Unge som er langsynte ser uklart på nært hold, og klart på langt hold. Øyet hos unge vil ofte klare å kompensere med akkomodasjon, det vil si å øke lysbrytingen, men i lengden kan det gi hodepine og tretthet i øynene. Barn som er alvorlig langsynte utvikler noen ganger innoverskjeling. Dette påvises hos optiker. Her er tidlig behandling viktig, slik at barnet unngår varig nedsatt syn på det skjelende øyet.

Eldre som er langsynte ser som regel dårlig på både nært og langt hold, fordi øyet strever mer med å tilpasse synet til ulike avstander. Med alderen vil også øyelinsen bli stivere og miste evne til nærinnstilling, for eksempel ved lesing. Dette kalles presbyopi, eller alderslangsynthet, og må ikke forveksles med ordinær langsynthet. Opplever du dette, kan det være lurt å få en vurdering på om en laseroperasjon er det rette for deg.

 

Behandling av langsynthet

Langsynthet betyr i en optikers forstand at øyet har for liten styrke. I Skandinavia er faktisk flere langsynte enn normalsynte, men de fleste bare i mild grad. I gjennomsnitt har skandinaver en langsynthet som krever en brillestyrke på +0,75 for å se normalt.

Har du en mistanke om at du er langsynt, bør du gå til synsundersøkelse for videre hjelp til korreksjon eller behandling. Langsynthet kan korrigeres med briller eller kontaktlinser, eller opereres med linsebytte eller laseroperasjon. Valg av behandling avhenger av årsaken til at du er langsynt, og i hvilken grad du er langsynt. Her hjelper vi deg gjerne.

Er du langsynt og ønsker å vurdere en øyeoperasjon med laserbehandling? Da er du velkommen til å bestille en gratis og uforpliktende forundersøkelse ved Trondheim Øyelegesenter.

Første steg

Bestill gratis uforpliktende
forundersøkelse

Her får du vite om du kan korrigere synsfeilen din samt hvilken metode som passer best for deg.