Langsynthet

pexels-raphael-brasileiro-4346583.jpg

Del denne saken

Langsynthet, eller hypermetropi, er en synsfeil som fører til uklart syn på nært hold og klart syn på langt hold. Om du er langsynt, så skyldes det at lysstråler ikke brytes som de skal i øyet. Det motsatte av langsynthet er nærsynthet. Brytningsfeil i øyet kan korrigeres med briller, kontaktlinser, linseimplantat, linsebytte eller laserbehandling.  

 

Hva vil det si å være langsynt?

Langsynthet kan oppstå på to forskjellige måter. Enten at øyets lysbrytende kraft er for liten, eller at øyeeplet er for kort. Hos langsynte er ofte begge deler noe utenfor normalen. Å være langsynt er ofte arvelig betinget. Langsynthet er i seg selv ufarlig, men synsfeilen kan etter hvert merkes som slitsom og hemmende i hverdagen, om den ikke korrigeres. 

Ved normalt syn skal lyset passere gjennom hornhinnen og pupillen, og deretter fokuseres av øyets linse for å treffe et punkt på netthinnen bakerst i øyet. Hos de som er langsynte, vil linsen fokusere lyset på et punkt bak netthinnen. Man kan også bli langsynt av at hornhinnen ikke er krum nok, eller at linsen i øyet er for svak. 

Det er en viss forskjell på langsynthet hos unge og eldre. Unge som er langsynte, ser uklart på nært hold og klart på langt hold. Øyet hos unge vil ofte klare å kompensere med akkomodasjon, det vil si å øke lysbrytingen, men i lengden kan det gi hodepine og tretthet i øynene. Barn som er alvorlig langsynte, kan utvikle innoverskjeling. Dette er viktig å påvise hos optiker og påbegynne behandling tidlig, så barnet ikke får varig nedsatt syn på det skjelende øyet. 

Eldre som er langsynte, ser som regel dårlig på både nært og langt hold, fordi øyet strever mer med å akkomodere, og klarer dermed ikke å tilpasse synet til ulike avstander. Med alderen vil også øyelinsen bli stivere og miste evne til nærinnstilling, for eksempel ved lesing. Dette kalles [alderslangsynthet], og må ikke forveksles med ordinær langsynthet. 
Det er ofte en sammenheng mellom langsynthet og skjeve hornhinner.  

Behandling av langsynthet

Langsynthet betyr i en optikers forstand at øyet har for liten styrke. I Skandinavia er faktisk flere langsynte enn normalsynte, men de fleste bare i mild grad. I gjennomsnitt har skandinaver en langsynthet som krever en brillestyrke på +0,75 for å se normalt. 

Om du har mistanke om at du er langsynt, bør du gå til synsundersøkelse for videre hjelp til korreksjon eller behandling. Langsynthet kan korrigeres med briller eller kontaktlinser, eller opereres med linseimplantat, linsebytte eller laserbehandling. Valg av behandling avhenger av årsaken til at du er langsynt, og i hvilken grad du er langsynt. 

Er du langsynt og ønsker å vurdere øyeoperasjon med laserbehandling, kan du bestille en gratis og uforpliktende forundersøkelse ved Trondheim Øyelegesenter. 

Første steg

Bestill gratis uforpliktende
forundersøkelse

Her får du vite om du kan korrigere synsfeilen din samt hvilken metode som passer best for deg.