Aldersrelatert makuladegenerasjon (AMD)

pexels-mati-mango-2609925.jpg

Del denne saken

Øyesykdommen kalt aldersrelatert makuladegenerasjon (AMD) er den hyppigste årsaken til svaksynthet hos eldre. Tidligere ble sykdommen gjerne kalt forkalkning av netthinnen. Det er riktigere å si at det er en aldersforandring og svekkelse av skarpsynsområdet i netthinnen.

Hvem opplever aldersrelatert makuladegenerasjon?

Man regner med at rundt 15 % av alle over 85 år er rammet i noen grad av aldersrelatert makuladegenerasjon. Årsakene til at noen utvikler sykdommen er ikke entydig klarlagt, men det er kjent at røyking kan være en risikofaktor. Det finnes også noen sjeldne former for makuladegenerasjon hos yngre mennesker.

Symptomer på aldersrelatert makuladegenerasjon

Symptomene kan variere noe ut ifra om man har såkalt tørr eller våt makuladegenerasjon. 9 av 10 har tørr makuladegenerasjon. Dette er noen vanlige symptomer på aldersrelatert makuladegenerasjon:

• Et tidlig symptom er at rette linjer ser buklete ut.
• Synet blir gradvis dårligere som følge av endringer midt på netthinnen. Som regel blir synet dårlig på begge øynene, men begge trenger ikke å være like dårlige.
• Væskeansamling eller blødning under netthinnen tyder på våt makuladegenerasjon. Noen kan få store arr midt på netthinnen.

Behandling av aldersrelatert makuladegenerasjon


Behandlingsmulighetene kommer an på hvilken type makuladegenerasjon du lider av. Hvis vi oppdager at du lider av makuladegenerasjon når du er til undersøkelse hos oss ved Trondheim Øyelegesenter, vil vi henvise deg til videre oppfølging. Det finnes ingen effektiv behandling av tørr makuladegenerasjon, men en bestemt blanding av antioksidanter og vitaminer kan motvirke at tilstanden forverres. Et sunt kosthold kan også virke forebyggende.

Våt makuladegenerasjon kan behandles med injeksjoner i øyet med VEGF-hemmere. Dette er medikamenter som motvirker dannelse av nye blodårer. Behandlingen krever hyppige kontroller.

Mange pasienter med aldersrelatert makuladegenerasjon vil klare seg lenge med eksempelvis spesialtilpassede briller for å ha lesesyn.

Første steg

Bestill gratis uforpliktende
forundersøkelse

Her får du vite om du kan korrigere synsfeilen din samt hvilken metode som passer best for deg.