Komplikasjoner ved diabetes eller høyt blodtrykk

pexels-mark-arron-smith-2168356.jpg

Del denne saken

Har du diabetes eller høyt blodtrykk, kan det påvirke øyehelsen din. Det er også mulig for å spore utviklingen av disse og en rekke andre sykdommer ved å studere blodkarene i øyet. Her kan du lese mer om hva du bør være oppmerksom på.

Øyet er en åpning til kroppens blodkar

Å få øyene sine undersøkt hos optiker eller øyelege, er ikke bare lurt for synets egen del, men også for å oppdage andre sykdommer. Netthinnen er det eneste stedet på kroppen hvor vi kan se rett inn i blodkarene. Vanligvis vil blodkarene i netthinnen kunne fortelle om tilstanden i blodkarene i resten av kroppen. Noen av de mest kjente sykdommene som kan oppdages ved en slik undersøkelse, er diabetes og høyt blodtrykk, som vi ser nærmere på i denne artikkelen, men også hjerneslag, åreforkalkning og andre hjerte- og karsykdommer.

Øyekomplikasjoner som følge av diabetes eller høyt blodtrykk vil normalt følge et kronisk, ikke akutt forløp. Ved akutte symptomer som flytende synsuklarheter og lysglimt, en økende skygge i synsfeltet, eller forbigående blindhet, må man komme seg til øyelege for akutt hjelp.

Diabetes gir forandringer og blødninger i blodkarene

Den vanligste øyekomplikasjonen ved diabetes er forandringer i de små blodkarene i netthinnen. På fagspråket kalles dette for diabetes retinopati. Det fører ofte til at blodkarveggen blir ødelagt av det høye blodsukkeret, og det oppstår små blødninger i netthinnen. En risikofaktor ved diabetes retinopati er høyt blodtrykk, som gjerne medfører fortynnede blodårer.

Om blodårer blir tilstoppet eller ødelagt, og deler av netthinnen ikke får nok oksygen fra blodet, vil netthinnen kunne bli skadet og svekke synet. Det dannes gjerne nye og svake blodårer som blør lett. Diabetes retinopati utvikler seg gjerne over mange år.

Blødninger, arrvev og netthinneløsning som følge av diabetes retinopati kan i ytterste fall føre til blindhet. Mange tilfeller av blindhet kunne ha vært unngått med tidlig og riktig oppfølging. Den beste forebyggingen er et stabilt og så normalt blodsukkernivå som mulig.

Vet du at du har diabetes, bør du få undersøkt øynene dine jevnlig for å holde øyehelsen under oppsikt. I motsatt fall vil en grundig øyeundersøkelse forhåpentlig gjøre at sykdommen blir oppdaget tidlig.

 

Første steg

Bestill gratis uforpliktende
forundersøkelse

Her får du vite om du kan korrigere synsfeilen din samt hvilken metode som passer best for deg.