Symptomer på grå stær

pexels-perchek-industrie-5025291.jpg

Del denne saken

Grå stær er en vanlig øyesykdom som kommer med alderen. Ved grå stær blir øyelinsen uklar. Et raskt og smertefritt linsebytte er det eneste som skal til for å behandle grå stær. Her kan du lese mer om hvordan du oppdager grå stær og hvordan behandlingen foregår.

Hva er grå stær?

Linsen i øyet må være helt klar og gjennomsiktig for at vi skal kunne se skarpt. Grå stær betyr at linsen i øyet gradvis blir stivere, ugjennomsiktig, gråflekket eller gulaktig. Da vil ikke lyset kunne fokuseres like godt på netthinnen bakerst i øyet, og synet blir dårligere. På fagspråket kalles lidelsen for katarakt.

Hvem får grå stær?

Grå stær er hva man kaller en aldersforandring. Den oppstår som regel etter fylte 50 år. Grå stær kan i mer sjeldne tilfeller også ramme yngre mennesker enn dette. Da er det som regel forårsaket av sykdom eller skader på øyet. Hos noen få kan sykdommen være medfødt. Det er vanlig å regne med at en tredjedel av alle over 65 år har grå stær.

Hva er symptomene på grå stær?

Dette er noen vanlige symptomer på grå stær:

• Mer uklart og tåkete syn. Noen vil oppleve at synsbildet blir rimete eller ripet.
• Du vil ha større behov for belysning for å kunne se klart.
• Det blir vanskeligere å lese bokstaver.
• Du har lett for å bli blendet, for eksempel av billykter når du ferdes i trafikken, eller av sterkt sollys. Det blir vanskeligere å se ute enn inne.
Nærsynthet er vanlig. Du kan også oppleve dobbeltsyn.
Grå stær pleier ikke å føre til smerter eller ubehag i øynene.

Ubehandlet grå stær vil føre til et gradvis svekket syn. På verdensbasis regner man med at aldersbetinget grå stær er årsak til halvparten av all blindhet.

Hvordan behandles grå stær?

Operasjon av grå stær er som regel ukomplisert og smertefri. Du får bedøvelse i form av øyedråper, og hvis du trenger det, kan du få tilbud om beroligende midler og en sjelden gang full narkose.

Operasjonen går ut på å skifte ut den uklare linsen med en kunstig linse. Selve inngrepet er over på rundt 15 minutter. Du kan regne med å være tilbake på jobb eller i dine daglige gjøremål allerede dagen etter operasjonen. Den nye linsen skal føles naturlig, og vil vanligvis vare livet ut.

Jo tidligere i sykdommen oppdages og kan behandles, jo bedre vil prognosene være for et godt syn etter operasjonen. Ofte vil fargesynet også forbedres.

Ømhet kort tid etter operasjonen er ikke uvanlig, men forbigående. Alvorlige komplikasjoner etter operasjon av grå stær er svært sjeldne.

Oppsøk behandling for grå stær

Tror du at du har grå stær? Du kan komme til Trondheim Øyelegesenter for en gratis og uforpliktende forundersøkelse. Hos Trondheim Øyelegesenter kan du få øyeoperasjon for grå stær i løpet av bare fire til seks uker.

Første steg

Bestill gratis uforpliktende
forundersøkelse

Her får du vite om du kan korrigere synsfeilen din samt hvilken metode som passer best for deg.