Tynne hornhinner

pexels-subin-946727.jpg

Del denne saken

Keratokonus, eller tynne hornhinner, er en øyesykdom som gjør at hornhinnene gradvis blir tynnere og svakere. Trykket i øyet kan få midten av hornhinnen til å bule utover, som i en spiss eller kjegle. Du vil oppleve at synsinntrykket blir sløret, tåket og forvrengt. Riktig behandling hos øyelege kan begrense eller stanse utviklingen av sykdommen. 

Hva er symptomene på keratokonus?

Keratokonus gir et sterkt nedsatt syn. Mange pasienter vil være plaget av striper og gjenskinn, større følsomhet for lys, skygger og tåkesyn, dobbeltsyn, dårlig nattsyn og irriterte øyne. Det er slitsomt for hjernen, og fører ofte til hodepine og tretthet, å konsentrere seg mye for å se. 

Symptomene på keratokonus kan deles inn i følgende tre stadier:

1. Ved milde symptomer blir synet uskarpt, og det oppstår små forvrenginger i synsinntrykket. Du vil trenge mer lys for å se, men blir også mer følsom for blending. I mørket vil lyset få en uvant og påtrengende strålekrans. 

2. Ved moderate symptomer kan synsinntrykket bli forvrengt og skygget, og det blir i det hele tatt mer anstrengende å se. 

3. Ved alvorlige symptomer er det ikke mulig å se normalt. Synet blir sløret og tåket. Hornhinnen er svært tynn, og det kan oppstå arrdannelser.   

Symptomene debuterer vanligvis i tenårene, men det er også mulig at de oppstår senere. 

I en tidlig fase kan øyelege eller optiker mistenke at pasienten har keratokonus, hvis brillestyrken endres ofte, eller hvis briller ikke hjelper med å korrigere synet umiddelbart. I tilfelle vil pasienten ha behov for regelmessig oppfølging for å påvise og behandle sykdommen. Ofte er symptomene så uttalte at keratokonus uten vanskeligheter kan påvises ved å konsultere øyelege. 

Årsakene til keratokonus er ikke entydig klarlagt. Sykdommen antas å være til dels arvelig betinget. Derfor er det vanlig for øyelegen å ta i betraktning om andre slektninger har sykdommen, for å kunne stille riktig diagnose tidlig. 
Ved rundt 40 års alder vil sykdomsutviklingen som regel stagnere, fordi hornhinnen blir naturlig stivere. 

Hvordan kan keratokonus behandles? 

Pasienter med keratokonus skal henvises til øyelege. Keratokonus kan ikke kureres, men riktig optisk eller kirurgisk behandling kan begrense eller stanse utviklingen i sykdommen. 

De viktigste hjelpemidlene vil være spesialtilpassede linser, avlastningsbriller og filterbriller. 

Corneal crosslinking (CXL) er en effektiv behandling som bremser utviklingen av sykdommen. Tidlig henvisning til CXL-behandling gjør at behovet for kompliserte briller og linser blir mindre. På lengre sikt vil det kanskje heller ikke være nødvendig med transplantasjon. 

Ved alvorlige symptomer kan det være vanskelig å korrigere synet, selv med spesialtilpassede briller eller linser. I noen tilfeller kan det være påkrevet med hornhinnetransplantasjon. Etter transplantasjon vil det også være behov for briller eller linser. 

Tips til deg med keratokonus

Mange med keratokonus opplever at øynene blir tørre, irriterte og overfølsomme. Det er kjent at sykdommen har en sammenheng med allergi eller eksem. Det viktigste du som pasient kan gjøre for å forebygge at sykdommen forverres, er å unngå å klø deg i øynene. 

Øyet kan være følsomt og irritert når linser skal tilpasses. Dette krever stor tålmodighet av pasienten. Mange trenger også tid for å venne seg til. Når briller og linser er riktig tilpasset, vil imidlertid mange med keratokonus fungere godt i hverdagen. Filterbriller vil hjelpe mot lysømfintlighet og øke kontraster. 

Riktig belysning med avstemt fargetemperatur og lysintensitet vil gjøre hverdagen enklere. Til datamaskinbruk er det fornuftig å ha en stor skjerm, for å bli mindre trett. 

Første steg

Bestill gratis uforpliktende
forundersøkelse

Her får du vite om du kan korrigere synsfeilen din samt hvilken metode som passer best for deg.