Nærsynthet

pexels-samer-daboul-1319428.jpg

Del denne saken

Nærsynthet, eller myopi, er en synsfeil som gir et klart syn på nært hold og uklart på langt hold. Brytningsfeil i øyet som nærsynthet, kan korrigeres med briller, kontaktlinser, linseimplantat, linsebytte eller laserbehandling.  

Nærsynthet skyldes at lysstråler ikke brytes normalt i øyet. Det motsatte av nærsynthet er langsynthet. Ønsker du å kaste brillene, kan en øyeoperasjon for nærsynthet være aktuelt.

Hva er nærsynthet? 

Nærsynthet kan oppstå på to forskjellige måter. Enten at øyets lysbrytende kraft er for stor (brytningsmyopi), eller at øyet er for langt (axial myopi). 

Bare noen i sjeldne tilfeller (myopia gravis) vil øyet vokse så mye i lengden at det kan være utsatt for degenerasjon i øyets indre, noe som kan føre til blødninger eller netthinneavløsning. 

Ved normalt syn skal lyset passere gjennom hornhinnen og pupillen, og deretter fokuseres av øyets linse for å treffe et punkt på netthinnen bakerst i øyet. Ved nærsynthet vil linsen fokusere lyset, hvis det kommer fra et objekt langt borte, på et punkt foran netthinnen. 

Nærsynthet er i seg selv ufarlig, men synsfeilen kan av de fleste oppleves som hemmende i hverdagen, om den ikke korrigeres eller behandles. Når du ferdes i trafikken, vil et godt langsyn være viktig for din egen og andres sikkerhet. Det gjelder uavhengig av hvorvidt førerkortet ditt krever at du bruker briller eller kontaktlinser, eller ikke. 
Det er ofte en sammenheng mellom nærsynthet og skjeve hornhinner.

Årsaker til nærsynthet

Vi regner med at 10–15 % av befolkningen i Norge er nærsynt. De fleste har bare en lett nærsynthet, og trenger en brillestyrke på inntil –2 for å se normalt. De som er nærsynte, har som regel en arvelig disposisjon for det. Nærsynthet utvikler seg som regel i løpet av barne- og ungdomsårene. 

Det er en tendens til at flere unge mennesker blir nærsynte, sannsynligvis som følge av skjermbruk, men sammenhengene mellom nærsynthet og ytre påvirkning er ikke entydig klarlagt. Optikere og øyeleger vil ofte anbefale å ta hyppige pauser fra skjermen i hverdagen. 

Nærsynthet kan utvikle seg samtidig med at øyet vokser, men vil ikke gå over av seg selv, og har ingen direkte sammenheng med aldring. Eldre mennesker som blir nærsynte, bør gå til øyeundersøkelse for eventuelt å påvise grå stær, som kan behandles. 

Behandling av nærsynthet 

Om du har mistanke om at du er nærsynt, bør du gå til en synsundersøkelse for videre hjelp til korreksjon eller behandling. Nærsynthet kan korrigeres med briller eller kontaktlinser, eller behandles med øyeoperasjon som linseimplantat, linsebytte eller laserbehandling

Ønsker du å se klart uten briller eller linser, og vurdere øyeoperasjon for nærsynthet med laserbehandling? Bestill en gratis og uforpliktende forundersøkelse ved Trondheim Øyelegesenter. 

Første steg

Bestill gratis uforpliktende
forundersøkelse

Her får du vite om du kan korrigere synsfeilen din samt hvilken metode som passer best for deg.