Nærsynthet

pexels-samer-daboul-1319428.jpg

Del denne saken

Nærsynthet, også kjent som myopi, er en synsfeil som gir et klart syn på nært hold og uklart på langt hold. Nærsynthet skyldes at lysstråler ikke brytes normalt i øyet. Det motsatte av nærsynthet er langsynthet. Ofte korrigeres nærsynthet med briller, kontaktlinser eller øyeoperasjoner som laseroperasjonICL linseimplantat eller linsebytte.

Hvordan oppstår nærsynthet?

Nærsynthet kan oppstå på to forskjellige måter. Enten at øyets lysbrytende kraft er for stor (brytningsmyopi), eller at øyet er for langt (axial myopi). Nærsynthet er i seg selv ufarlig, men synsfeilen kan oppleves som hemmende i hverdagen, om den ikke korrigeres eller behandles. Når du ferdes i trafikken, vil et godt langsyn være viktig for din egen og andres sikkerhet. Det gjelder uavhengig av hvorvidt førerkortet ditt krever at du bruker briller eller kontaktlinser, eller ikke.  

Det er ofte en sammenheng mellom nærsynthet og skjeve hornhinner. 

Årsaker til nærsynthet

Vi regner med at 10–15 % av befolkningen i Norge er nærsynt. De fleste har bare en lett nærsynthet, og trenger en brillestyrke på inntil –2 for å se normalt. De som er nærsynte, har som regel en arvelig disposisjon for det. Nærsynthet utvikler seg som oftest i løpet av barne- og ungdomsårene.  

Det er en tendens til at flere unge mennesker blir nærsynte, sannsynligvis som følge av skjermbruk, men sammenhengene mellom nærsynthet og ytre påvirkning er ikke entydig klarlagt. Optikere og øyeleger vil ofte anbefale å ta hyppige pauser fra skjermen i hverdagen.  

Nærsynthet kan utvikle seg samtidig med at øyet vokser, men vil ikke gå over av seg selv, og har ingen direkte sammenheng med aldring. Eldre mennesker som blir nærsynte, bør gå til øyeundersøkelse for eventuelt å påvise grå stær, som kan behandles.  

Øyeoperasjon ved nærsynthet

De fleste som er nærsynte eller har skjeve hornhinner, vil få gode resultater med laseroperasjon. Laserbehandlingen er effektiv, gir lite ubehag og tilhelingen etter øyeoperasjonen er kortvarig.  

Laseroperasjonen endrer formen på hornhinnen - den ytterste delen av øyet - slik at denne får rett krumning. Dette gjør at lyset brytes riktig på netthinnen, og synsfeilen blir rettet opp.  

Om du har mistanke om at du er nærsynt, bør du gå til en synsundersøkelse for videre hjelp til korreksjon eller behandling.  

Ønsker du å se klart uten briller eller linser? Vurderer du en øyeoperasjon for nærsynthet? Bestill en gratis og uforpliktende forundersøkelse hos øyelege ved Trondheim Øyelegesenter. 

Første steg

Bestill gratis uforpliktende
forundersøkelse

Her får du vite om du kan korrigere synsfeilen din samt hvilken metode som passer best for deg.