Presbyopi – hva er alderslangsynthet?

pexels-maksim-goncharenok-4823600.jpg

Del denne saken

Har du merket at du må holde mobiltelefonen lenger unna for å kunne lese tekstmeldinger tydelig? Det kan være et tegn på at du har aldersrelatert langsynthet – presbyopi. Alderslangsynthet eller “gammelmannssyn” er helt normalt, og noe som kommer naturlig fra 40-årsalderen. Presbyopi er ingen sykdom, men en naturlig del av å bli eldre – derav kallenavnet “gammelmannssyn”.

 

Det er likevel lett å forstå at presbyopi kan være brysomt. Trondheim Øyelegesenter har lang erfaring med å behandle alderslangsynthet med RLE linsebytte. På denne siden svarer vi på noen vanlige spørsmål vi får om presbyopi. 

Alderslangsynthet og langsynthet – er det noen forskjell?

Alderslangsynthet (presbyopi) er ikke det samme som vanlig langsynthet (hypermetropi), som betyr at øyets evne til å bryte lys, er for liten. Presbyopi skyldes derimot at øyelinsen blir stivere med årene. Når øyelinsen blir stivere, blir evnen til å tilpasse skarpsynet – akkomodasjonen – til nære avstander svekket. For de fleste er øyelinsen først blitt så stiv at den merkbart påvirker synet etter 45-års alderen. Det går an å være både vanlig langsynt og alderslangsynt, men fordi årsakene er forskjellige, må de også behandles ulikt. 

Symptomer på presbyopi

Dette er noen vanlige kjennetegn på presbyopi:
·       Uklart syn på kort avstand, det er spesielt vanskelig å lese liten skrift. Kanskje må du holde avisen eller mobilen lengre unna for å lese. Det er dette som ofte kalles “gammelmannssyn”.  
·       Du trenger mer lys enn før for å kunne lese uanstrengt. 
·       Tretthet, ofte sliten i øynene. 
·       Hodepine som sitter i pannen. 
·       Du ser kanskje bedre på nært hold, men først etter en stund. 
·       Vanskeligheter med å fokusere fra avstand til nær og tilbake. 

 

Progressive briller ved presbyopi

I mange tilfeller kan presbyopi korrigeres ved bruk av progressive briller. Progressive glass vil si at styrken endres gradvis nedover i glasset, så synet blir nesten like godt på alle avstander. Mange velger også å ha egne data- eller lesebriller. De som ikke trenger briller for å se klart på avstand, kan også velge halvbriller, som de kan se over. Det finnes også kontaktlinser som korrigerer alderslangsynthet.  

Linsebytte som behandling av alderslangsynthet

Presbyopi kan behandles ved RLE linsebytte. Dette skjer ved at øyets naturlige linse erstattes med en kunstig flerstyrkelinse som gir godt syn både på nært hold og på avstand. Den nye linsen varer liver ut, og de som blir operert vil heller ikke utvikle grå stær senere i livet. Pasienter som allerede har utviklet grå stær kan også være aktuelle for operasjon med flerstyrkelinse.

Ta gjerne kontakt hvis du ønsker en samtale om linsebytte. Nysgjerrig på andres erfaringer? De kan du lese om her.  

Første steg

Bestill gratis uforpliktende
forundersøkelse

Her får du vite om du kan korrigere synsfeilen din samt hvilken metode som passer best for deg.