Skjeve hornhinner

pexels-pixabay-63320.jpg

Del denne saken

Skjeve hornhinner, eller astigmatisme, er en synsfeil som gir et uklart syn. Det får rette linjer til å se bøyde eller skjeve ut, og gir en brytningsfeil i øyet. Skjeve hornhinner kan korrigeres med briller, kontaktlinser, linseimplantat, linsebytte eller laserbehandling.  

Det er svært vanlig med skjeve hornhinner, som gjerne henger sammen med nærsynthet eller langsynthet. Skjeve hornhinner er en utbredt og i seg selv ufarlig synsfeil.

Symptomer på skjeve hornhinner  

Med milde eller begynnende symptomer på skjeve hornhinner, vil du ofte oppleve at du ser godt, men at du må anstrenge deg mer for å se klart. Noen lette og mer fremtredende symptomer på skjeve hornhinner kan være: 

- Synet er uklart, utydelig eller tåkete.

- Rette linjer kan oppleves som bøyde eller skjeve.

- Tretthet i øynene.

- Hodepine som «sitter i pannen».

- Det er vanskelig å bedømme avstander.

- Bokstaver flyter ut eller sees dobbelt når du leser.


Tilstanden oppstår vanligvis ved at hornhinnen ikke utvikler seg som den skal. Skjeve hornhinner kan komme med alderen, eller som følge av skader, operasjon og sykdom. Et fåtall opplever også skjeve hornhinner som et symptom på øyesykdommen tynne hornhinner

I sjeldne tilfeller kan denne brytningsfeilen skyldes formen på øyets linse, og ikke hornhinnen. En synsundersøkelse vil kunne gi svar på dette. 

Hva er skjeve hornhinner?

Ved normalt syn skal lyset passere hornhinnen, deretter linsen i øyet, og til slutt treffe synscellene i netthinnen. For at du skal kunne se klart, må lyset samles og brytes på netthinnen. En brytningsfeil som skjeve hornhinner er, vil dermed forstyrre synsinntrykket. 

Skjeve hornhinner vil si at krummingen på hornhinnen er ulik i forskjellige retninger. De lysbrytende egenskapene vil variere. For de fleste vil skjeve hornhinner innebære at hornhinnen er krummere i loddrett retning enn i vannrett, selv om motsatt retning kan forekomme. Hvis den krummeste aksen er hverken tilnærmet loddrett eller vannrett, kalles det en skrå type. Alle de tre typene av skjeve hornhinner kan korrigeres og behandles. 

Hvordan behandles skjeve hornhinner?

Går du til en standard synsundersøkelse, vil du alltid få målt graden av skjeve hornhinner. Skjeve hornhinner kan korrigeres med briller eller toriske kontaktlinser.

Briller og kontaktlinser kan for mange virke forstyrrende i hverdagen. Vi anbefaler derfor en uforpliktende forundersøkelse til synskorrigerende behandling ved Trondheim Øyelegesenter.

Operasjon av skjeve hornhinner

Ønsker du å bli brillefri eller slutte med kontaktlinser, bør du vurdere synskorrigerende behandling med laser, linseimplantat eller linsebytte. Synsfeilen vil bli korrigert, og etter noen dager vil du kan se klart og tydelig uten å anstrenge dine øyner. 

Trondheim Øyelegesenter tilbyr trygg og smertefri synsbehandling. Etter å ha undersøkt dine øyne, vil vi foreslå den beste behandlingsmetoden som passer for deg og ditt syn. Ta kontakt for en gratis og uforpliktende forundersøkelse i dag.

Første steg

Bestill gratis uforpliktende
forundersøkelse

Her får du vite om du kan korrigere synsfeilen din samt hvilken metode som passer best for deg.