Tørre øyne

shutterstock_156983735.jpg
Del denne saken

Alle kan oppleve å få tørre øyne, og det er ofte noe som kommer med alderen. I tørr vinterluft er det enda flere som plages med øyne som svir, klør eller renner. Årsakene til at disse plagene oppstår, er mange. Heldigvis finnes det også mange gode løsninger på problemene!

Hva er symptomene på tørre øyne? 
Så mange som 1 av 3 nordmenn opplever fra tid til annen tørre øyne. Det er en misforståelse at øynene nødvendigvis må føles tørre for å si at dette er årsaken. Det er vel så vanlig å oppleve at øynene renner. For noen er symptomene forbigående, for andre er de kroniske. 

Dette er noen symptomer på tørre øyne:

·       Svie, kløe, sårhet eller brennende følelse i øynene 

·       En følelse av sand eller grus, eller rusk på øyet 

·       Rennende øyne, tåreflod 

·       Irriterte, røde øyne 

·       Synsforstyrrelser, tåkesyn; uskarpt, uklart eller variabelt syn 

·       Lysømfintlighet 

·       Tretthet, trøtte øyne 

·       Hyppigere blunking

Tørre øyne er ubehagelig, og øker risikoen for sår og skader på øynene.

Hva er årsaken til tørre øyne? 
Øynene våre holdes fuktige av tårekjertelen bak øyelokket. Fukten legger seg som en film, en hinne, over øyet. Tårefilmen må være intakt for at vi skal kunne se klart. Fordamper tårefilmen mer enn normalt, eller tårekjertelen skiller ut mindre væske, så får vi tørre øyne.

Alder og hormoner påvirker tårevæskeproduksjonen vår. Alle kan få tørre øyne, men de over 50 år er oftere plaget.

Tørre øyne henger ofte sammen med tørt ute- og inneklima. Vinterværet fremkaller derfor symptomer hos flere. Er det i tillegg vind- eller trekkfullt, er man mer utsatt for å få tørre øyne.

De som bruker mye tid foran skjerm, er spesielt utsatt, fordi skjermbruk anstrenger øyet og får oss til å blunke sjeldnere. Er skjermen også plassert for høyt, vil tårefilmen fordampe fortere.

Med tette talgkjertler vil det bli mindre fettstoffer i tårefilmen, så den fordamper raskere. Har du tette talgkjertler, vil du ofte oppleve at plagene er verst om morgenen.

Tørre øyne kan også skyldes bivirkninger av medisiner, eller en underliggende lidelse, som Sjögrens syndrom, men dette er sjeldent. 

Første steg

Bestill gratis uforpliktende
forundersøkelse

Her får du vite om du kan korrigere synsfeilen din samt hvilken metode som passer best for deg.