Linsebytteoperasjonen var en innertier

Behandling: Linsebytte
Frode-Larsen-01.jpg
Del denne saken

Frode Larsen har to sterke lidenskaper. Jakt og dykking. Han har rundt 50 jaktdager i året og nøyer seg ikke med jakt på norsk storvilt. – Jeg er aktiv jeger i en rekke land. Jeg har vært i Afrika 21 ganger, mye i Zimbabwe. Her jakter jeg på løve, leopard, bøffel og elefant.

I Norge går det i hjort på Hitra og elg i Stjørdal. På jobb dreier det seg også mye om jakt. 56-åringen er markedssjef i NORMA, en stor importør av våpen, ammunisjon og annet utstyr til skyttere. Frode var nærsynt rundt minus fire på begge øynene.

Brukte briller

– Jeg var brillebruker siden jeg var ti år. Å jakte med briller var en stor utfordring. Jeg vil si at det har ødelagt flere muligheter enn det har gitt meg. Dogg, regn og snø gjør det vanskelig. Jeg brukte kaps, men det reduserer synsfeltet.

Frode har også forsøkt kontaktlinser, men med dårlig resultat. – Du vet, det er ikke noe særlig med linser i en støvet ørken i Afrika. Jeg opplevde også at det var en dårlig løsning med linser når jeg skjøt, så jeg gikk tilbake til briller.

Et annet problem med briller er at stengene gjør at hørselvernet ikke tetter tilstrekkelig. – Briller mot kikkertsiktet fungerer heller ikke noe særlig. Har du dårlig kontakt med kolben, får du gjerne et dårlig skudd.

Meldte seg straks

Han har vurdert laserkorreksjon, men slått det fra seg fordi han da fortsatt ville bli avhengig av å bruke briller til lesing. – Da jeg fikk høre at det var mulig å bli kvitt alle former for briller med linseoperasjon, meldte jeg meg straks. Jeg var svært motivert.

Å jakte med briller har ødelagt flere muligheter enn det har gitt meg.

Da han kom til linsebytteoperasjon ved Trondheim Øyelegesenter, var han en smule spent. – Det er jo synet vi snakker om, ikke en tå. Rett før operasjonen startet, husker jeg at jeg tenkte: «Var nå dette så lurt, da Frode?». Så viste det seg at det ikke var mye å grue for. Det var nesten litt science fiction, nærmest utenomjordisk.

Han kjente ingen smerte og opplevde inngrepet som veldig raskt unnagjort. – Litt diffust var synet rett etter, men allerede dagen etter var det en dramatisk forbedring. I følge resultatet på kontrollen, var operasjonen en innertier.

Tryggere å dykke

Frode er også utdannet dykkerinstruktør med 13 års erfaring. – Det blir tryggere å dykke nå, jeg får mer kontroll. Tidligere hadde jeg vansker med å se min egen dybdemåler.

– Er forventningene innfridd?

– Uten tvil. Jeg forventet å få like godt syn på alle avstander som jeg hadde med briller. Slik ble det. Jeg vet at det er en oskel, men jeg tar den likevel: Hadde dette vært mulig tidligere, hadde jeg gjort det tvert.

Og så er det jo litt gøy, da – å gå rundt med kvalitetslinser fra Zeiss. Jeg kjenner jo Zeiss sine produkter gjennom jaktopplevelser ved å bruke kikkertsikter og kikkerter.

Jeg opplever det som en ekstra dimensjon å ha Zeiss i øyet også.

Første steg

Bestill gratis uforpliktende
forundersøkelse

Her får du vite om du kan korrigere synsfeilen din samt hvilken metode som passer best for deg.