Proff-kiteren fikk ny frihet

Behandling: Laserbehandling
Aina-Renolen-01.jpg

Testkkkkkk

Del denne saken

Proff-kiteren fikk ny frihet da hun kvittet seg med kontaktlinsene.

– Det fascinerende med kiting? Friheten. At du kan dra hvor du vil. Det er du selv som har kontrollen.
Alt du trenger er vann og vind.

Aina Renolen vet hva hun snakker om. Som profesjonell kiter har hun reist verden rundt.

– Jeg har hatt lengre opphold og kitet i Den dominikanske republikk, Thailand, Sri Lanka, Indonesia, Filippinene, Venezuela, Brasil og Egypt, for å nevne noen land.

27-åringen har sponsorer som dekker utstyret. Når hun er på de ulike stedene prøver hun også å få innblikk i landets kultur og språk.

Brukte kontaktlinser

– Jeg begynte med kontaktlinser i 2007. Jeg ville se verden helt, ikke bare halvveis. Jeg innså nemlig at jeg hadde dårlig syn.

– Sand, vann, vind. Hvordan er slike omgivelser for en kontaktlinsebruker? – Det var fryktelig slitsomt. Linsene ramlet ut til stadighet, i tillegg hadde jeg flere infeksjoner. Når du kiter får du mye vann i øynene. Da vil du naturligvis gni deg, men da ramler gjerne linsene ut. Som kiter mistet jeg mye av konsentrasjonen på grunn av dette.

Hun opplevde at det også kunne være vanskelig å bedømme avstand, for eksempel til stranden og til andre kitere. – I Brasil slet jeg helt utrolig med infeksjoner i øynene. Jeg brukte briller i stedet og satte solbriller utenpå. Jeg hadde ikke råd til solbriller med styrke. Til slutt følte jeg meg totalt hemmet. Det ble tårer og frustrasjoner.

Så herlig å kunne gni seg i øynene

Laser

Aina sendte en e-post til Trondheim Øyelegesenter der hun spurte om muligheten for laserkorreksjon av synet. Etter kort tid, satt hun i stolen til optiker Rune Bjerke. Det viste seg at hun var egnet for laserbehandling. – Jeg tenkte yesss! Dette vil jeg. Seks dager senere lå jeg der, klar for laser. Dagen etter skulle jeg opp til eksamen.

Selve behandlingen opplevde hun som uproblematisk. – Jeg angret på at jeg grudde meg på forhånd. Det var faktisk litt kult. Jeg kjente ingen smerte, bare litt svie en halv times tid rett etterpå. Jeg satte meg på toget til Lillehammer og tok eksamen dagen etter, før jeg returnerte til Trondheim for kontroll.

På førstedagskontrollen var synet så bra at hun oppfylte synskravene til sertifikat. – Ja, allerede dagen etter behandlingen var synet bedre enn det jeg var vant med da jeg brukte linser. Jeg husker at jeg gikk rundt i gatene og kikket på juledekorasjoner og lys. Åh, så klart jeg kunne se.

Lettere på reise

Aina har også fått en lettere hverdag ute på reise. – Kontaktlinser var et styr å reise rundt med.

Laserkorreksjoner er både penger og bryderi spart i det lange løp.

Hun anbefaler laser til alle som driver med lignende aktiviteter. – Her for en stund siden tok jeg en «edge». Det vil si at jeg trynet hardt i vann ata med åpne øyne. Jeg tenkte: «Herregud, hva med kontaktlinsene nå?». Så kom jeg på at jeg ikke brukte linser lenger. Herlig. Og herlig å kunne gni seg i øynene når jeg får vann innpå.

Dette anbefaler jeg.

Første steg

Bestill gratis uforpliktende
forundersøkelse

Her får du vite om du kan korrigere synsfeilen din samt hvilken metode som passer best for deg.