Synsforandringer – symptomene du bør se etter

_RM_1174-web.jpg

De fleste opplever at synet forandrer seg over tid. Ofte skjer synsforandringer så langsomt at du knapt registrerer at du ser dårlig. Øyet vil anstrenge seg mye for å hjelpe oss med å se så godt som mulig. Derfor er nedsatt syn slitsomt for oss. Mange synsfeil kan behandles eller korrigeres. Om du mistenker at synet har forandret seg er det anbefalt at du tar kontakt med optiker eller øyelege.

Symptomer du bør være oppmerksom på

·       Du får hodepine eller føler deg svimmel. Dette er vanlige tegn på at øyet er overanstrengt og noe du kan merke før synet oppleves uskarpt.

·       Du får røde eller irriterte øyne. Kanskje har du øyne som klør eller som renner? Når øyet svir, stikker eller er irritert kan det skyldes at øyet er overanstrengt.

·       Du blir fortere sliten. Forandringer av synet kan føre til at du blir fortere trett, selv om du våkner uthvilt.

·       Du sliter med å lese liten skrift. Selv om skriften er liten, skal den vanligvis være leselig for oss. De aller fleste får behov for briller til lesing, nærarbeid og skjermarbeid etter fylte 45 år.

·       Du trenger mye lys for å kunne lese. De aller fleste vil oppleve økt behov for lys etter hvert som årene går.

·       Du ser uskarpt på avstand.

·       Du myser for å se bedre. Myser du for å se godt på avstand, eller for å lese liten skrift, er det et vanlig tegn på nedsatt syn.

Noen synsforandringer skjer plutselig

Noen opplever å få plutselige synsforandringer, for eksempel tåkesyn eller dobbeltsyn. Synsforandringer som skjer plutselig skal undersøkes straks av øyelege, lege eller optiker for å finne årsaken. De fleste årsakene er ufarlige, men noen krever rask behandling. Du kan lese mer om ulike synsfeil og øyesykdommer på våre øyehelsesider.

Første steg

Bestill gratis uforpliktende
forundersøkelse

Her får du vite om du kan korrigere synsfeilen din samt hvilken metode som passer best for deg.