Skjeve hornhinner

pexels-pixabay-63320.jpg

Del denne saken

Skjeve hornhinner, eller astigmatisme, er en synsfeil som gir et uklart syn, og som får rette linjer til å se bøyde eller skjeve ut. Dette kalles en brytningsfeil i øyet. Skjeve hornhinner er svært vanlig, og henger som regel sammen med nærsynthet eller langsynthet. Alle disse brytningsfeilene, også skjeve hornhinner, kan korrigeres med briller, kontaktlinser, linseimplantat, linsebytte eller laserbehandling.  

Symptomer på skjeve hornhinner  

Skjeve hornhinner er en utbredt og i seg selv ufarlig synsfeil. Med milde eller begynnende symptomer på skjeve hornhinner vil du ofte oppleve at du ser godt, men gjøre at du må anstrenge deg mer for å se klart. Dette er noen lette og mer uttalte symptomer på skjeve hornhinner: 

  • Synet er uklart, utdelig eller tåkete
  • Rette linjer kan oppleves som bøyde eller skjeve
  • Tretthet i øynene
  • Ikke sjelden hodepine som sitter i pannen
  • Det er vanskelig å bedømme avstander
  • Når du leser, kan bokstavene flyte ut eller sees dobbelt

Tilstanden oppstår vanligvis ved at hornhinnen ikke utvikler seg helt som den burde, og den kan godt komme med alderen, men skjeve hornhinner kan også skyldes skader, operasjon eller sykdom. Mer sjeldent er skjeve hornhinner et symptom på øyesykdommen som kalles tynne hornhinner

I sjeldne tilfeller kan denne brytningsfeilen skyldes formen på øyets linse, og ikke hornhinnen. En synsundersøkelse vil kunne gi svar på dette. 

Hva er skjeve hornhinner?

Ved normalt syn skal lyset passere hornhinnen, deretter linsen i øyet, og treffer til slutt synscellene i netthinnen. For at du skal kunne se klart, må lyset samles og brytes, det vil si komme i fokus, på netthinnen. En brytningsfeil som skjeve hornhinner er, vil dermed forstyrre synsinntrykket. 

Skjeve hornhinner vil si at krummingen på hornhinnen er ulik i forskjellige retninger. De lysbrytende egenskapene vil variere i ulike retninger. For de fleste vil skjeve hornhinner innebære at hornhinnen er krummere i loddrett retning enn i vannrett. Det forekommer også at hornhinnen er krummere i vannrett retning. Hvis den krummeste aksen er hverken tilnærmet loddrett eller vannrett, kalles det en skrå type. Alle de tre typene av skjeve hornhinner kan korrigeres og behandles. 

Hvordan behandles skjeve hornhinner?

Går du til en standard synsundersøkelse, vil du alltid få målt graden av skjeve hornhinner. Skjeve hornhinner kan korrigeres med briller eller toriske kontaktlinser.  

Bestill laserbehandling av skjeve hornhinner

Ønsker du å bli brillefri eller slutte med kontaktlinser, bør du vurdere synskorrigerende behandling med laser, linseimplantat eller linsebytte. Da vil synsfeilen forsvinne, og du kan se klart og tydelig uten å anstrenge øynene. 

Vi ved Trondheim Øyelegesenter tilbyr trygg og smertefri synsbehandling. Vi vil undersøke synet og øynene dine, og foreslår deretter den behandlingsmetoden som er best for deg. Ta kontakt for en gratis og uforpliktende forundersøkelse. 

Første steg

Bestill gratis uforpliktende
forundersøkelse

Her får du vite om du kan korrigere synsfeilen din samt hvilken metode som passer best for deg.